Pages

Saturday, March 5, 2011

Förlossningen

Skulle inte förvåna mig om folk tror att jag själv har fått barn med dom här titlarna! ;)

Jag hade som sagt praktik på förlossningen i 2 dagar. Och det var intressant. Första dagen kom jag dit och det var helt tomt på tavlan. Inte en endaste liten förlossning så långt ögat kunde nå, och allteftersom timmarna gick så blev jag mer och mer desperat om man säger så. Vi får bara dessa två dagar, sen får vi inte mer praktik på förlossningen! Det skulle ju vara själve f*n om inte man fick vara med om en förlossning då. Kan ju dessutom vara bra att veta hur det kan se ut den dagen man själv ska ha barn, om man nu inte blir avskräckt, men det blev inte jag. Iallafall, jag var lite på BB och kollade runt och tittade på alla små gosiga bebisar och lyckliga föräldrar, det är en härlig stämning där! :) Det kom två kvinnor i slutet på mitt pass men dom skulle inte föda än, den ena hade trillat och ville kolla att allt var ok med bebisen och den andra kom in för en misstänkt vattenavgång, men det blev inte mer. Jag var ganska besviken när jag åkte hem men hade hopp om att morgondagen skulle vara bättre!

När jag kom in nästa dag så hade det fötts två bebisar på morgonen innan jag kom, tyyyyypiskt! Sen var det tomt på tavlan igen, men inte länge. Det kom in ett par för en kontroll, hon hade gått över tiden så dom skulle kolla mängden fostervatten och så. Det bestämdes till slut att hon skulle induceras och dom fick åka hem igen och hämta sin grejer, men hon födde inte på dom timmarna jag var där, det kan ta lång tid att inducera någon. Men sen kom det ett annat par, och efter en undersökning skrevs dom in då hon var 4 cm öppen. Då började spänningen, jag hängde barnmorskan i hasorna och var henne hack i häl hela tiden så att jag inte skulle missa något. Kvinnan var omföderska så vi hade gott hopp om att hon skulle föda innan vi slutade för dagen hehe. Vid 08.15 var hon 4 cm, vid 11.00 var hon 5 cm....vid 12.15 var hon 8 cm......vi stannade inne hos henne då. Vid 11 ca fick hon lustgas som hon tyckte fungerade bra. Hon var som sagt 8 cm öppen vid 12.15.....och sen helt plötsligt så var det hela igång, och jag förundras fortfarande över den kvinnliga kroppen och att det faktiskt kan komma ut en bebis där nere.....för jag stod och tänkte att nä...det kan ju aldrig gå. Och vilken kraft hon fick, helt fantastiskt vilken styrka kvinnorna har inom sig, och 13.05 kom bebisen ut! Jag minns att jag såg ingenting, sen såg jag ingenting, sen helt plötsligt så kom huvudet och hela bebisen på en värk, då blev vi alla lite gråtiga och jag minns inte exakt hur det hela såg ut för jag blev lite chockad eller omtöcknad eller nåt, jag vet inte. Det blev iallfall en jättesöt liten pojke! :) Och han skrek det första han gjorde så det var härligt att höra!

Placentan kom och vi inspekterade den, föräldrarna tyckte nog barnmorskan var lite lustig som tyckte att placentan var fin, haha! Efter uppstädning lämnade vi dom ifred med en grattisbricka med te, kaffe och mackor!

Och så gick det till, och jag är fantastiskt glad att jag fick vara med och se det lilla livet komma till världen! :) Jag är väldigt tacksam mot mamman som tyckte det var okej att jag var där och fick lära mig och se, jag kan tänka mig att det kanske inte är så roligt att ha nån stå och glo på en när man föder barn. Men jag hjälpte till så gott jag kunde med det jag kunde göra, vilket var att hjälpa henne andas rätt och stötta hennes ben och sånt, hämta dricka osv....Men haha jag tror att när det väl kom igång så sket hon fullständigt i om jag var där eller inte! ;)

Men iallfall, en härlig upplevelse och kanske den enda gången man får se det så. Nästa gång eller dom ända gångerna man kanske får uppleva det sen är kanske när man själv får barn. Om man nu inte blir barnmorska, det vet man aldrig!

Det är lördag idag och solen strålar ute, men det är fortfarande kallt! Jag måste plugga och det är mindre roligt tycker jag, jag hade hellre cyklat iväg på någon utflykt eller nåt!

Trevlig helg allihopa!

6 comments:

Madeleine said...

Låter som en otrolig upplevelse.
Jag har nån gång zappat förbi ett program som heter 'Vi får barn' på TLC och jag tjuter varje gång.
Vilken upplevelse det måste vara att få barn!

Trillingnöten said...

Vilken tur du hade som faktiskt fick sen en förlossning med tanke på allt som hände :) Vilken otrolig upplevelse!

Petra H said...

Wow, vilken upplevelse att få vara med om! Och vilken tur att det gick så bra att du inte blev avskräckt...

my said...

Woooow! VÄrsta häftigt ju!
Du är coolast.

kramar

Lia said...

åh vilken helt fantastisk upplevelse, att få se allt ur det perspektivet! Jag skulle nog överväga att bli barnmorska om jag var du, för jobbet är viktigt och det behövs fina positiva människor som DU när den där förlossningen inte går som den ska....allt är ju inte rosenrött, men en fantastisk barnmorska tror jag är ett viktigt stöd oavsett hur allt går. Massa kramar!

Swedish Army Wife said...

Åh jösses, jag hade svimmat. Jag hade aldrig klarat av att se en förlossning på nära håll, jag känner mig lite dizzy bara av att tänka på det...gah! Tur att det finns folk som du som klarar det :)